Ecuador Amazonestam wint eerste overwinning tegen oliemaatschappijen


30-APR-2019- Puyo (Ecuador) (AFP) - De Waorani inheemse stam uit Ecuador won vrijdag 26 april j.l. de eerste overwinning tegen grote oliemaatschappijen in een uitspraak die de toetreding van bedrijven tot het voorouderlijk Amazonegebied blokkeert voor olie-exploratieactiviteiten.

Na twee weken beraadslaging aanvaardde een strafrechter in Puyo, midden-Ecuador, een Waorani-bod voor rechtsbescherming in de provincie Pastaza om een olie-biedingsproces te stoppen nadat de regering was overgegaan tot het openen van ongeveer 180.000 hectare voor exploratie.

De landen worden beschermd door de grondwet van Ecuador die de "onvervreemdbare, ondeelbare en ondeelbare" rechten van de inheemse bevolking vastlegt "om het bezit van hun voorouderlijk land te behouden en hun gratis berechting te verkrijgen."

Cruciaal is echter dat de rijkdom in de ondergrond eigendom is van de staat.

De grondwet bevat ook de noodzaak van voorafgaand overleg over alle plannen om de ondergrondse bronnen te exploiteren, gezien de waarschijnlijke ecologische en culturele impact op stammengemeenschappen.

De staat bereikte in 2012 overeenstemming met de Waorani over olie-exploratie, maar de leiders van de stam zeggen dat ze zijn gedupeerd.

De rechters gelastten de regering om een nieuwe raadpleging te houden, waarbij ze normen toepasten die waren vastgelegd door het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens, gevestigd in San Jose.

De uitspraak "heeft een belangrijk precedent geschapen voor de Amazone", zei Lina Maria Espinosa, advocaat voor de aanklagers, buiten de rechtbank.

"Er is aangetoond dat er geen overleg was en dat de staat de rechten van dit volk, en dus van andere volken, heeft geschonden."

De Waorani, die ongeveer 4.800 stamleden telt, wonen ook in andere Amazonische provincies.

Bron:
Foto en tekst: Yahoo News d.d. 29-04-2019 en Foto: Amazon Frontline