Natuurinstituut

13-JUN-2019 - Wie langs bermen fietst of wandelt en graag op de bloeiende planten let, is het vast opgevallen. Veel bermen zagen de afgelopen weken paars van de zachte ooievaarsbek. Al in april van dit jaar kwam de plant massaal opzetten. Soms zag je wel tientallen meters lange tapijten van licht paarse bloemetjes. En ze waren niet alleen talrijker, maar vaak ook hoger dan gebruikelijk.

Gevolg van droogte
Normaal gesproken bloeit deze plant bescheiden en onopvallend in gazons en zandige bermen langs fietspaden. Maar ze weten hun kans te grijpen als ergens regelmatig gemaaid wordt (vrijwel alle gazons), want daar kan ooievaarsbek wel tegen. Of als de concurrenten, vaak grassen, sterk verzwakt zijn. Door de enorme droogte afgelopen jaar zijn grassen verzwakt. De zachte ooievaarsbek kan met droogte wel uit de voeten, dank zij een diepgaande penwortel.

Zachte Ooievaarsbek

Klein maar fijn
Zachte ooievaarsbekken zijn nog een stuk kleiner dan madeliefjes, die er vaak omheen staan en die veel meer de aandacht trekken. De zachte ooievaarsbek is lid van de geranium familie. Ze hebben hun naam te danken aan hun fijne beharing en de zaaddozen die de vorm van een ooievaarssnavel hebben.

Boeren en tuinders zijn trouwens vaak niet zo blij met deze plant, die ze als een lastig onkruid beschouwen. Maar voor liefhebbers van subtiele en mooie bloemetjes zijn ze een lust voor het oog. En voor een vlindersoort als het bruin blauwtje een waardevolle waardplant. Wie weet kunnen we volgend jaar daarom spreken van een topjaar voor bruin blauwtjes.

Bron:
Tekst en foto: Stichting Landschap Noord-Holland, Leadfoto: Bloemherbarium