Staatsbosbeheer haalt de konikpaarden weg uit De Slufter

21-JAN-2020 - Staatsbosbeheer heeft besloten om de konikpaarden weg te halen uit De Slufter op Texel.
De kans dat ze naar de slacht gaan is volgens Staatsbosbeheer aanzienlijk, omdat ze waarschijnlijk niet terecht kunnen in een ander natuurgebied.

Tam
Een belangrijke reden voor het vertrek is dat de hengstengroep zich tam gedraagt tegenover wandelaars in het gebied. De paarden zoeken toenadering en besnuffelen rugzakken. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Ook is vast komen te staan dat de koniks weg moeten uit het deel van de duinen dat dienst doet als waterkering omdat ze het duingebied op die plek te veel beschadigen. Een van de ecologische nadelen van hun aanwezigheid is dat ze de nesten van de weidemier meer vertrappen dan was voorzien. Gele weidemieren zorgen met hun gegraaf voor een verrijking van de leefomstandigheden in De Slufter en daarmee voor een deel van de natuurkwaliteit van het gebied. De aanwezigheid van de koniks bezorgt het team op Texel ook veel extra werk.

foto 1 700x282


Tegenzin
Het is volgens Staatsbosbeheer niet mogelijk om in De Slufter het graasgebied zo aan te passen dat deze omstandigheden tot een verantwoord niveau kunnen worden teruggebracht. Alternatieven op het eiland zouden niet voldoen. Daarom is besloten dat de tijdelijke plaatsing op Texel geen blijvende vestiging wordt en de dieren voor het broedseizoen weer worden opgehaald. Staatsbosbeheer Texel zegt ze met tegenzin te zien vertrekken, ’want de paarden genoten op Texel van hun leven en wij van het schouwspel van deze hengstengroep.’

De hengsten kwamen precies een jaar geleden naar het eiland vanuit het Oostervaardersveld, waar onvoldoende ruimte en voedsel voor hen was.

Bron:
Tekst: Anja Roubos (NHD)
Leadfoto: René Pop, Foto 2: Hanneke Roeper