Natuurinstituut

LEADFOTO met tekst2 700x282

Marianne Snijders is Grafisch Vormgever en werkt sinds maart 2019 als vrijwilliger bij het Natuurinstituut. Ze deed het Grafisch Lyceum in Amsterdam en studeerde daarna nog een paar jaar aan de Kunstacademie in Den Haag. Ze werkt als ZZP-er vanuit huis en is daarnaast moeder van twee jonge kinderen.

 "Na 7 jaar vanuit huis gewerkt te hebben, ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk. Ik wilde meer onder de mensen komen. Bovendien vond ik het fijn om iets bij te kunnen dragen op een plek waar mijn expertise goed gebruikt kan worden. Ik stuitte via NLvoorelkaar op een vacature voor PR medewerker bij het Natuurinstituut”.
 
"Toen ik hier eind maart 2019 kwam, werden er voorbereidingen getroffen voor een open dag bij VISIO in Heerhugowaard, een organisatie voor blinden en slechtzienden. Het Natuurinstituut zou daar met een stand staan, omdat wij met onze Blindentuin natuurlijk veel voor blinden doen. Om het Natuurinstituut goed in de picture te zetten, wilden we daar graag een mooie poster en twee banners voor hebben. Daar mocht ik mee aan de slag en ik was natuurlijk heel blij toen mijn eerste ontwerpen enthousiast ontvangen werden”.

"Daarna mocht ik meewerken aan het renovatie-project van de Kinderboerderij 'het Beestenboetje' in Heiloo. Daar willen we graag een mooie, centrale ontmoetingsplek van maken voor mensen uit Heiloo en omgeving, met zowel een educatieve als een sociale functie. Een plek voor jong en oud, waar je elkaar kunt ontmoeten, kunt werken en kunt leren van en met elkaar.

Om onze plannen te kunnen presenteren aan de gemeente, bedrijven en sponsoren, mocht ik een presentatie boek gaan maken. Zo'n boek is een goed hulpmiddel  om alle koppen bij elkaar te krijgen en bijvoorbeeld ook buurtbewoners warm te maken. Ik was meteen enthousiast over het plan en ben er helemaal ingedoken. Behalve dat ik me natuurlijk met beeldmateriaal bezig gehouden heb, heb ik me ook inhoudelijk verdiept in en meegedacht over alle aspecten en doelen die aan de orde zouden komen, zoals bijvoorbeeld duurzaamheid, vergroening en recycling. In de eerste plaats omdat ik dat leuk vind, maar ook omdat ik het belangrijk vind dat als je als vormgever nauw betrokken bent bij het inhoudelijke stuk. Dan krijg je een mooiere eenheid tussen beeld en tekst. Dat is wat ik met name op de Kunstacademie geleerd heb. Daar leer je dat de vertaalslag van inhoud naar vorm wel een stapje verder gaat dan het eerste beeld wat er in je opkomt. Je leert jezelf er toe aan te zetten om dieper in te gaan op de materie”.

Marianne 700x282

"Inmiddels doe ik hier eigenlijk van alles. Ik ben nu bezig met het verder ontwikkelen van de veldwerk-boxen voor het NEW-scholenproject (Natuur Educatie Wijzer). Heel interessant en belangrijk om te onderzoeken hoe je de natuur meer bij de kinderen kunt brengen - en de kinderen dichter bij de natuur. Ik heb zelf ook kinderen en dit educatieve project spreekt mij heel erg aan. En ik leer er zelf ook een heleboel van!

Verder ga ik helpen bij de Natuurgidsen cursus, die in september van start gaat. En ik werk bijvoorbeeld ook graag in de tuin. Want ik vind het heerlijk om met m'n handen in de aarde te zitten”.

"Het Natuurinstituut is een hele fijne omgeving om te werken. Toen ik hier kwam voelde het meteen aan als een warme deken en vanaf dag 1 voel ik mij hier thuis. Hier worden mijn talenten gezien, kan ik zijn wie ik ben en sta ik in mijn kracht.

Bron:
Tekst: Rianne de Boer
Foto: Channah Krepel